Het verloop van een EPC keuring

Een Energieprestatiecertificaat (EPC) is een document dat aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is. Dit certificaat is verplicht bij de verkoop of verhuur van woningen en appartementen in veel Europese landen, waaronder België. Het doel van een EPC keuring Gent is om eigenaren en huurders bewust te maken van de energieprestaties van hun woning en hen aan te moedigen om energiebesparende maatregelen te nemen.

Wat is een EPC keuring?

Een EPC keuring is een inspectie die wordt uitgevoerd door een erkende energiedeskundige om de energieprestaties van een gebouw te beoordelen. Het resultaat van deze keuring is een EPC, dat een score geeft op een schaal van A (zeer energiezuinig) tot G (zeer energie-inefficiënt). Het certificaat bevat ook aanbevelingen voor energiebesparende maatregelen die de energie-efficiëntie van het gebouw kunnen verbeteren.

Voorbereiding op de keuring

Voordat de keuring plaatsvindt, is het belangrijk om enkele voorbereidingen te treffen. Verzamel alle relevante documenten en informatie over je woning, zoals bouwplannen, isolatiegegevens, informatie over verwarmingssystemen en recente energierekeningen. Deze informatie kan de energiedeskundige helpen om een nauwkeurige beoordeling te maken.

Het is ook nuttig om toegang te verschaffen tot alle ruimtes in het huis, inclusief de zolder, kelder en technische ruimtes. Zorg ervoor dat de energiedeskundige gemakkelijk bij verwarmingsketels, boilers en isolatiematerialen kan komen.

De keuring

Tijdens de keuring zal de energiedeskundige een grondige inspectie van het gebouw uitvoeren. Zoals het beoordelen van de bouwkundige eigenschappen, de isolatie van de muren, daken en vloeren, en de installaties voor verwarming, koeling en ventilatie. De deskundige zal ook de ramen en deuren inspecteren op hun energie-efficiëntie.

Bouwkundige inspectie

De energiedeskundige bekijkt de bouwkundige eigenschappen van het huis, zoals de muren, daken en vloeren, om te bepalen hoeveel warmte er verloren gaat. Hij of zij controleert de dikte en het type isolatie dat is gebruikt en noteert de gebieden waar warmte gemakkelijk kan ontsnappen.

Inspectie van installaties

De deskundige zal de verwarmings- en koelsystemen en de ventilatie-installaties inspecteren. Dit omvat het controleren van de efficiëntie van de verwarmingsketel of -pomp, de thermostaat, de radiatoren of vloerverwarming, en eventuele mechanische ventilatiesystemen. Ook de aanwezigheid van zonnepanelen of warmtepompen wordt genoteerd.

Analyse van energieverbruik

Op basis van de inspectiegegevens en de verstrekte informatie over het energieverbruik zal de deskundige een analyse uitvoeren om de energieprestaties van het gebouw te berekenen. Hierbij wordt gekeken naar het totale energieverbruik per vierkante meter en hoe dit zich verhoudt tot vergelijkbare gebouwen.

Opstellen van het EPC

Na de inspectie en analyse stelt de energiedeskundige het EPC op. Dit certificaat geeft de energieprestatie van het gebouw weer op een schaal van A tot G. Het EPC bevat ook aanbevelingen voor energiebesparende maatregelen, zoals het verbeteren van isolatie, het vervangen van oude verwarmingssystemen of het installeren van energiezuinige ramen en deuren.

Na de keuring

Zodra het EPC is opgesteld, ontvang je een kopie van het certificaat. Dit document is vervolgens vijf of tien jaar geldig, afhankelijk van de regelgeving in jouw regio. Het is verplicht om dit certificaat te overhandigen bij de verkoop of verhuur van je woning.

Het is aan te raden om de aanbevelingen op het EPC serieus te nemen. Door energiebesparende maatregelen te implementeren, kun je niet alleen je energieverbruik en energiekosten verlagen, maar ook de waarde van je woning verhogen. Veel gemeenten bieden subsidies en financiële hulp aan voor energiebesparende renovaties, dus het kan de moeite waard zijn om deze opties te onderzoeken.

Conclusie

Een EPC keuring is een belangrijk instrument om de energieprestaties van je woning te beoordelen en te verbeteren. Door de stappen in dit proces te begrijpen en goed voorbereid te zijn, kun je ervoor zorgen dat de keuring soepel verloopt en dat je de meest nauwkeurige en bruikbare informatie krijgt. Of je nu van plan bent om je huis te verkopen, te verhuren of gewoon je energieverbruik wilt verminderen, een EPC is een waardevol hulpmiddel om je op weg te helpen naar een energiezuiniger en duurzamer huis.

 

Geplaatst in: Page